Bu Blogda Ara

18 Ekim 2020 Pazar

ELEMENTLER (ATEŞ- TOPRAK - HAVA - SU)





 Pek çok inanış, kültür ve felsefede rastlarız dört elemente...

Hindistan kutsal kitaplarında, Ayurvedik tıbbın felsefesinde elementlerden ve onların gücünden bahsedilir. Çin felsefesinde, yine akupunktur tedavisi elementlerin gücü üzerine kuruludur.

Yunan felsefesinde elementler; Ateş (ahlak), Toprak (fiziksel olan her şey), Hava (akıl), Su (estetik ve ruh) şeklinde ifade edilir.

Sümerlerde Tanrılar, elementleri simgeler. 

Enlil; Tüm atmosfer güçlerini yöneten, şimşek ve fırtınayı kontrol eden Tanrı (Ateş), 

Ninhursaga Yer Tanrıçası (Toprak),

Anu Gökyüzü Tanrısı, Takımyıldızlarının efendisi (Hava), 

Enki Su, zeka ve yaratmanın Tanrısı (Su)


Evrensel açıdan bakıldığında; 

Ateş elementi yıldızları

Toprak elementi gezegenleri

Hava elementi kara delikleri

Su elementi ise galaksileri ifade eder.


Dünya açısından bakıldığında;

Ateş elementi magma ve Güneş'in verdiği yaşam enerjisini

Toprak elementi dünyanın zeminini

Hava elementi rüzgarları

Su elementi ise deniz, okyanus ve yağmurları anlatır.


İnsan açısından bakıldığında;

Ateş elementi yaşam enerjisini

Toprak Elementi görünen bedeni

Hava elementi görünmeyen bedeni

Su elementi zihin gücünü ifade eder.


Astroloji de dört elementin gücü üzerinde şekillenir. 

Ateş Elementi - sıcak ve kuru yapısı ile çabuk öfkelenen mizaç sahibi burçları (Koç, Aslan, Yay)

Toprak Elementi - soğuk ve kuru yapısı ile ağırkanlı mizaç sahibi burçları (Boğa, Başak, Oğlak)

Hava Elementi - sıcak ve nemli yapısı ile umutlu mizaç sahibi burçları (İkizler, Terazi, Kova)

Su Elementi - soğuk ve nemli yapısı ile melankolik mizaç sahibi burçları (Yengeç, Akrep, Balık)

Doğum haritasında baskın / eksik elementin tespiti ile kişinin geliştirmesi / değiştirmesi gereken özellikleri açığa çıkar. Bu sayede, yaşamdan daha çok keyif alan ve dört elementini de doğayla uyumlu kullanabilen birine dönüşebilir. (Element tespiti için huniliastrolog@gmail.com iletişime geçiniz)


ATEŞ elementi BASKIN ise;

Enerjik yapılı, egolu, kendine fazlasıyla güvenen, dominant, hızlı, eli çabuk, maceracı, risksever, dürüst, cesur, baskın, hevesli, ısrarcı, inatçı, agresif, kindar, lider, sabırsız, çabuk öfkelenen (kolerik) mizaçlıdır.

ATEŞ elementi az / yok ise;

Harekete geçme konusunda problem yaşayan, kötümser, hırslı davranmayan, fazlasıyla sakin, kendine güven problemi yaşayan, enerjisi düşük mizaçlıdır.


TOPRAK elementi BASKIN ise;

Sabırlı, realist, ayağı yere sağlam basan, risk almayan, dikkatli, organize, yeniliklere kapalı, kontrolü elinde tutmayı seven, hayal gücü sınırlı, mükemmeliyetçi, eleştirel, düzenli, geleneksel, pratik, somut düşünen, güvenilir mizaçlıdır.

TOPRAK elementi az / yok ise;

Maddi konularda sıkıntılı, tutarsız hareket eden, çabuk dağılan, bağlanma sorunu olan mizacı işaret eder.


HAVA elementi BASKIN ise;

İletişimi kuvvetli, mantıklı, hızlı çalışan zihin, paylaşımcı, çenesi düşük, dedikodu sever, bilgiye kolay ulaşan, mantıklı, özgürlüğüne düşkün, dışa dönük, hilebaz, üçkağıtçı zihin, proje üreten / geliştiren mizacı anlatır.

HAVA elementi az / yok ise;

Anlama / anlatma sorunları yaşayan, hafızası zayıf, subjektif, yanlış anlaşılmalara müsait, zihin kapasitesi düşük mizacı işaret eder.


SU elementi BASKIN ise;

Duyarlı, hassas, romantik, sezgisel, hayalci, uyumlu, çabuk adapte olan, fedakar, yardımsever, duygusal, yaratıcı, kolay etkilenen mizaçlıdır.

SU elementi az / yok ise;

Empati kuramayan, sınırlı hayal gücü, duygu aktarma güçlüğü, hissiz, duygusal tatmin arayışı bitmeyen mizacı işaret eder.

Zodyak Ateş Elementinin ilk burcu olan Koç Burcu ile başlar, Su Elementinin son burcu olan Balık Burcu ile sonsuz döngüyü devam ettirir; yaşamın kendisi gibi...

Elementlerin dizilimi; Acele alınan kararlar (ateş) ile yapılan hataların, tekamüle ulaşmak için (su) gerekliliği gibidir.




ATEŞ elementi, farklı formlarda olsa dahi tüm varlıklarda bulunur. Ateş, iyi-kötüyü birbirinden ayıran tanrısal güce sahiptir. Astrolojik olarak Pluton Gezegeni her ne kadar yıkım ve dönüşümü simgelese de, Kundalini (yaşam enerjisi) enerjisini anlatır. Ateş yaşam enerjisidir; harekete geçiren güçtür. Ezoterizmde alevi simgelercesine yukarı bakan üçgen ile temsil edilir.

Ateş Enerjisi vücudumuzda; sindirim sistemi, iç ısı üretimi ile ilişkili karın bölgesinde hissedilir.

Rumi ne güzel demiş : "Işık saçmak istiyorsan, önce yanman gerekir"



TOPRAK elementi, biçim verilebilen tek elementtir, doğurgandır, içinde umut barındırandır. Bu nedenle diğer elementler tanrı olarak görülmüş iken, toprak elementi tanrıçadır.

Yaratılış destanlarında insanın hamuru olarak anılır. Al-i İmran 59. "Allah katında İsa'nın durumu, Adem'in durumu gibidir; O'nu topraktan yarattı, sonra ona 'Ol' demesiyle O da hemen oluverdi"

Toprağın enerjisi vücut içindeki doğal elektriği onararak, biyoelektriksel devreleri düzene sokar. Toprağa basmanın kalp hızı, sinir sistemini düzene soktuğu bilinmektedir. Daha mutlu, huzurlu, enerjik ve uyumlu hissetmek için en az 40 dakika olacak şekilde toprağa temas etmek, doğayla ve toprağın ritmiyle uyumlanarak stresi ortadan kaldırmak mümkün.

İnsanoğlunun tüm gelişim evrelerinde kurduğu toprak bağının, yeniden kurulması / canlandırılması büyük önem taşıyor. Vücudu derisi ile toprağın derisini buluşturun ve gerisini doğaya bırakın. Kahverengi ağaç dallarından pembe çiçekler açtıran doğa ve toprak size neler etmez!



HAVA elementi, evrende var olan tüm enerjinin toplamı gibidir. Adeta kozmik evrensel enerjidir.

Bu enerji havanın kimyasal bileşiminde doğal olarak bulunsa da, akciğerlerimiz aracılığıyla soluduğumuz hava ile insanoğlunun içinde de vardır.

Solunum, yaşam demektir. Bir kası, düşünceyi harekete geçirmek için yaşam gücü gereklidir. Yaşam gücü için de nefes gereklidir. Enerjimizin büyük kısmını havadan alırız. Nefes, bizi sakinleştiren, harekete geçiren, canlandıran unsurdur. Hiçbir canlı nefes almadan yaşayamaz. Doğru nefes ile tansiyon, kalp, nefes darlığı gibi sorunlar tamamen yok edilebilir. Pranayama (nefes kontrolü) ile kan temizlenir; beyin daha iyi çalışır, bedensel ve zihinsel sağlığa erişim sağlanır.



SU elementi, derinlikle ilgilidir. Akışkan, şekilsiz, ele avuca sığmayan su grubu burçları girdiği ortama göre şekil almayı en iyi bilenlerdir.

Su, ışığı emerek içinde hapseden ve yansıtan ayna gibidir. Bu nedenle; Su grubu kişilere sevgi gösterirseniz sevgi, öfke gösterirseniz öfke görürsünüz.

Suyun içinde kristaller vardır ve bunlar bilgiyi hafızasında tutar. Suyun hafıza hücresinde 444 bin bilgi hücresi, söylenen her sözü ve her bilgiyi diğer hücrelere yine su aracılığıyla taşır. Bu nedenle 

"Düşüncelerinize dikkat edin, kaderiniz olur. Sözlerinize dikkat edin, yarınınız olur" sözünü hatırlatmak isterim. "Mutluyum" diyerek mutluluğu, "Hastayım" diyerek hastalığı, "Huzurluyum" diyerek huzuru davet edebileceğinizi biliyor muydunuz? 

Pozitif duygularla beslenen, sulanan bitkilerin daha fazla geliştiğini, güzelleştiğini fark etmişsinizdir. Yapılandırılmış su 6 kat fazla foton enerjisi taşır.

Su, bilgiyi kaydeder. Pek çok ritüelde suyun kullanılması, iyi niyetlerin suya söylenmesi, yaşlılarımızın duayı bitirirken suya üflemesi, kötü düşünce ve eylemlerden sıyrılmak için akan suya konuşulması, suyun 21 günde sevgi ve şükür kelimeleriyle programlanması, yemeğin şükür ve dua ile kutsanması, yağmur duaları, vaftiz törenleri, abdestin kutsallığı, mantra ve ses titreşimlerinin iyileştirici gücü ve daha pek çok şey, suyun hafızasında taşıdığı cümlelerin eseridir.

Bilim adamlarının yeni teorisine göre; telepatiyi gerçek kılan, vücudumuzun % 70'inde bulunan suyun ve su moleküllerinin taşıdığı / aktardığı bilgilermiş. 



Unutmayalım ki; Dünyadaki herkes, ilk okyanusun suyundan bir parçadır. Her damla (insanoğlu) mikro ölçekte bilgiyi kendinde barındırır.



IŞILTINIZA VE HUNİLERİNİZE SAHİP ÇIKIN!




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

CUMHURİYETİMİZ 100 YAŞINDA!

  Ben, Cumhuriyetin içine doğdum! İçine doğduğun evin koşulları her ne ise, Herkesin o koşullarda yaşadığını düşünürsün. “Diğer türl...

ÇOK OKUNANLAR