Bu Blogda Ara

3 Şubat 2022 Perşembe

ROSETTA TAŞI / ROSETTA AÇI KALIBI

 

ROSETTA TAŞI

 

M.Ö. 196 yılında yazıldığı tahmin edilen bu taş, adını bulunduğu Reşit (Rosetta) kasabasından almaktadır.

 



Rosetta Taşı ya da Reşid TaşıMısır'da kale yapımındaki bir kazı sırasında rastlantı eseri (1799 yılı)  bir Fransız askeri tarafından bulunmuş, sonrasında Mısır'da Fransızlar tarafından kurulmuş olan enstitüye gönderilmiştir.

 

Taş, belli başlı üç Mısır tapınağına gönderilmek amacıyla bir grup rahip tarafından Demotik (Eski Mısır’da halkın kullandığı dil), Hiyeroglif ve Antik Yunanca olarak yazılmış...

Oldukça uzun bir metin ama özünde krala övgü/methiye niteliğinde olduğunu söyleyebilirim.

Hiyeroglif o dönemde dini ya da bürokratik belgelerde kullanılan bir dil iken, Demotik alfabe Mısır’ın yaygın halk yazısıydı.

 


 

Bir kısmı kırılmış olan taşın üzerinde;

14 satır hiyeroglif yazı, 32 satır Demotik yazı, 53 satır da Antik Yunan yazısı bulunması sayesinde, Mısır halkı ile Mısır asilleri ve Yunanlar bu antlaşmayı rahatlıkla okuyabilmişlerdir. Farklı dillerde yazılmış olan bu taş, aynı zamanda yüzyıllarca çözümlenemeyen  Hiyeroglif yazı dilinin ve Demotik dilin çözümlenmesine de aracılık etmiş, kerteriz kabul edilmiştir. Bu taşı önemli ve anlamlı kılan da içeriğinden çok, işlevselliği sayesinde olmuştur.

 

1822’de Yunanca ve Amharcayı iyi bilen Jean-François Champollion tarafından çeviri ve çözümlemesi yapılan taşın, 3 farklı dilde yazılmış olması özelliği ile  Antik Mısır bilimi doğmuş ve geçmiş yüzyılların açıklığa kavuşması da kolaylaşmıştır.

 

Astroloji ile ilgilenenlerin bildiği üzere “Rosetta” yani Harun Reşit ismiyle bir açı kalıbı vardır.

İki tane kare, bir üçgen ve bir sekstil açıdan oluşur.

Astrolojik açıdan da Rosetta açı kalıbı; karmaşık olanı anlayabilme, çözümleyebilme fırsatı sunar. Çıkış yolunun nereden geleceğini, tıpkı Rosetta taşının işlevselliği gibi çözümler.

 



Bu örnekte;

Ay, Neptün ile sorun yaşıyor. (kare)

Ay ve Güneş sorunlarını konuşmak için bir araya geliyorlar. (üçgen)

Konuyu değerlendiren Güneş, Neptün’le iyi ilişkide olan Plüton’a tavır alarak

Kendince Ay dostuna destek oluyor. (kare)

Hakkında olumsuz fikirler oluşmuş, gerginliğe konu edilmiş olan Neptün ve Plüton da kendi aralarında konuşmaya başlıyorlar. “Halimden anlasan anlasan, sen anlarsın kardeş!” der gibi.. (sekstil)

 

Bir tür dedikodu, çekiştirme hali de denilebilir bu duruma... Kraldan çok, kralcı olmak...

Ya da “Dostumun düşmanı ile dostluk eden, benim de düşmanımdır” der gibi...

Kulaktan kulağa oyununa dönen bu süreç sorunu daha da büyütür. Üçgen açının da gazıyla sözler çarpıtılmış olur. Özünden sapmış olur.

Bu açı kalıbında kare açılar ve üçgen açının dilini çözümleyen, orta yolu bulan sekstil açıdır. Sekstil, arabuluculuk eder. “O, öyle değil. Sakin olun...” der. Bu açıyı yapan gezegenlerin olumlu yönleri kullanılarak olaylar yatışır, farkındalık artar.

 

İşte o “Rosetta açı kalıbı”nın yüklendiği işlevsellik, tam olarak bu taşın işlevselliği ile ilişkilidir.

Olayın çözümlenmesi için, sekstil yapan gezegenleri kerteriz kabul etmek, o gezegenlerin ne anlattığını anlamak önem kazanır.

 

Bu örnekte;

Ay & Neptün kare: Akıldan geçenle ile gerçekler uyuşmayabilir. Evlilik hayatı ve eş hakkında peşin ve çabuk yargıya varılabilir ve sonrasında hayal kırıklığı yaşanabilir.

Ay & Güneş üçgeni: Kişi, sevilen biridir. Sevdiğine baskı yapmayan biridir. Onu olduğu haliyle sever. Kişi, kendi anne-babasının evliliğindeki uyumlu iletişimini örnek alabilir, sonrasında kendi evliliği ile kıyas yapabilir.

Güneş & Plüton kare: Kişi evliliği hakkında babasına yakındığında ya da yüzleşme yaşadığında... Baba, (olmuş olana artık engel olamayacağını bildiği için) kişinin bekarlık dönemindeki kararlarını hatırlatıp “Ben uyarmıştım” diyebilir.  

Neptün & Plüton sekstili: Kişinin evlilik birliğine olan inancını yeniden güçlendirecek olan açı budur. Eşlerin birbirinin özgürlük alanına müdahale etmeden ama sorumlulukların da adil bir şekilde yerine gelmesi için çaba sarf edilmesi gerekliliğini fark ederek... 

Yani Neptün ve Plüton’un olumlu yönlerini birleştirerek evliliğe bakış ve evlilik sorunlarını aşabilir.

 

Bu örnekte hem Neptün hem de Plüton 29 dereceler ile, oldukça etkin bir görevi üstleniyorlar.

1.ev ve  7.ev girişi de neredeyse 29 derecede...

29 dereceler;  kaçınılmaz değişim / dönüşüm enerjisi taşır. O ev ve gezegen temalarıyla ilgili krizler ve dersler olur.

1-7 evlerde 29 derece: “ben / sen / biz olmayı, imzalı işleri ve evliliği” yeniden tanımlamaya davet eder, zorlar.

29 derece Neptün; hayalle gerçeği ayırt etmeye zorlar. “Olmayan anıya odaklanma, olan gerçeği fark et!” der.

29 derece Plüton; başlangıç ve bitişlerin çok olacağını, adil davranması gerekliliğini vurgular.

Örnek haritadaki kişinin; evlilik kararı almadan öncesinde enine boyuna tartması, evliliğin sınır ve sorumluluklarını “adilce” belirlemesi gerekir.

 


HUNİLERİNİZE VE IŞILTINIZA SAHİP ÇIKIN!

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

CUMHURİYETİMİZ 100 YAŞINDA!

  Ben, Cumhuriyetin içine doğdum! İçine doğduğun evin koşulları her ne ise, Herkesin o koşullarda yaşadığını düşünürsün. “Diğer türl...

ÇOK OKUNANLAR