Bu Blogda Ara

28 Kasım 2020 Cumartesi

ARALIK AYI RİTÜELLERİ




Yılın en uzun gecesinin yaşanacağı 21 Aralık, kışı geceye sabitler. Ertesi gün Kara Kış (Zenheri), kırk günlük Erbain yani çile başlayacaktır. Bu gece pek çok kültürde yılbaşı olarak kutlanır. Gecenin soğuğu ve uzun karanlığı iyiye işaret olmasa da ertesi gün doğacak olan Güneş, her hangi bir sabahı değil; yeni bir dönemi doğuracaktır.

Bu nedenle, Güneşin kutlu doğumu "dirilişi" temsil eder. 

Kış Gün dönümü en eski zamanlardan beri yeniden doğumu simgelemesi nedeniyle, bayram havasında kutlanırdı. Eski Türklerin Nar-Dugan  (Gün Han / Nar Doğan) dediği bu doğa bayramı; mevsim döngüsü çarkının sonunu ve yenisinin başlangıcını temsil eder. Nar Dugan "Ateşin doğuşu, Güneşin doğuşu" anlamındadır. Zira; Eylül ayında anne karnına geri dönen ve 31 Ekim'de son hasat ile ölen toprak, 21 Aralık'ta yeniden doğar.

Yine aynı amaçla; 

Yeniden doğuşu sembolize ettiği için İsa, Horus ve tanrısal pek çok arketipin doğumu kabul edilen 21 aralık ve 25 Aralık tarihleri, bir astronomik döngüdür. Yeryüzünden en düşük konumda gözüken Güneş 21 Aralık ve onu takiben 25 Aralık tarihine kadar duraklar ve akabinde yeniden yükselişe geçer. 1 derecelik bu yükseliş sayesinde günler uzamaya, havalar ısınmaya başlar. (21 Aralık en uzun gecedir; sonrasında geceler kısalır, günler uzar)

Doğa döngüleri aynı zamanda; bizim hayatımızı da doğrudan etkileyen ruhsal döngülerdir, fiziksel döngülerdir. Daha iyiye ulaşmak adına, var olanı korumak adına, doğayla bütünleşmek, daha sağlıklı ve korunaklı olmak adına bu tarihte bazı  ritüeller yani gelenekler uygulanır.

Sizlere bunlardan bahsetmek istiyorum.

1. Meşe palamudu ve kozalaklar bereket sembolüdür. İçinde meşe palamudu ve kozalak olan bir tabağı / kaseyi salonunuza yerleştirmek sizi yıl boyunca kıtlık enerjisinden koruyacaktır. (Aralık ayı içinde herhangi bir zaman)

2. Aralık ayı süresince evi elma sirkesi ve tuzlu su ile silmek negatif enerjiden arınmayı sağlayacaktır.(Aralık ayı içinde herhangi bir zaman) 

3. Eve güzel enerjilerin akmasına izin vererek, ada çayı tütsüsü yakmak. Ada çayı ucundan yakılıp söndürülerek, evin her köşesinde "soldan sağa" doğru gezdirilir. (Aralık ayı içinde herhangi bir zaman)

4. En uzun gece olan 21 Aralık'ta sabaha kadar uyanık kalmak, özenli sofralar kurup pozitif enerji yayarak neşelenmek, karanlığa karşı koymayı sağlayacaktır. (21 Aralık)

5. Hediyeleşmek. Güzel niyet ve enerjiler ile karşılık beklemeksizin yapılan hediyeleşme, sevgiye dayalı bir enerji alışverişi olacaktır. El yapımı hediyelerin daha yoğun bir enerji barındıracağını ve eski Türklerin, Akçam Ağacı altına birbirleri için hazırladıkları hediyeler bıraktıklarını unutmayın. El yapımı olanın değeri ve bıraktığı etki daha yoğun olacaktır. "Bu hediyem sana tüm yıl bolluk ve bereket getirsin / Sağlık ve sıhhat ile kullan" sözleri pozitif enerji ve iyi niyet barındırır. (21-31 Aralık)

6. Ateşi ve kök çakrayı simgeleyen kırmızı, doğayı ve kalp çakrayı simgeleyen yeşil renginin birlikte kullanılması önemlidir. Hayata sıkı sıkıya tutunmak adeta kök salmak için kırmızı rengi, hayattan keyif almak için yeşil rengini tüm Aralık ayı boyunca kullanmaya dikkat edin. Kırmızı iç çamaşırı / giysiler giymek, kırmızı ve yeşil ipten örülen çoraplar giymek, kırmızı eşyalar bulundurmak gibi. 

(21-31 Aralık)

7. Hristiyanlıktan gelmiş görünmesine rağmen, eski bir Pagan geleneği olarak çam / meşe ağacı süslemek. Evin / bahçenin neşe ve umut enerjisi kazanmasını sağlamak adına eski Türkler Ak Çam ağacı süslemesi yapardı.  Çam ağacı her daim yeşil kalabilmesi nedeniyle, ölümsüzlüğü ve yeniden doğuşu simgeler. İyi dileklerin, yeni yıla dair umutların yazılacağı küçük not kağıtları ağacın dibine bırakıldıktan sonra 25 Aralık sonrasında toprakla buluşturulur. (21-25 Aralık)

8. Ateş enerjisini aktive etmek. Eski zamanlarda kütük yakılarak ve şenlik havasında uygulanan bu geleneğin günümüzde uygulaması pek mümkün olmasa da, sobası olanlar meşe odununu yakabilir, kötülüklerden / hastalıklardan korunmak adına külünü kapı eşiğine serpebilir. Soba ya da ateş yakmak imkanı olmayanlar, mum yakarak umut ve bereket enerjisini artırabilir. (21-31 Aralık)

9. Yeni yılın bereketi için kapılarda nar kırmak, bahçelere buğday / tohum saçmak önem taşır. (31 Aralık)

Her ne kadar ayazlar, soğuklar, karanlıklar olsa da; Güneş hep yükselerek ışığı, umudu yaymaya devam eder. Gönlünüzden geçen, sizin ve bütünün hayrına olan tüm dileklerinizin kabulünü dilerim. 

Çoktan oldu bile!


IŞILTINIZA VE HUNİLERİNİZE SAHİP ÇIKIN!


 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

2025 YILINDA GÜNEŞ VE YÜKSELEN BALIK BURCU

  2025 YÜKSELEN & GÜNEŞ BALIK BURCU   KADERSEL GELİŞMELER (Ay düğümleri & tutulmalar) 17 Temmuz 2023’den itibaren para, maddiy...

ÇOK OKUNANLAR