Bu Blogda Ara

22 Şubat 2021 Pazartesi

ASTROLOJİDE BİRİNCİL AÇILAR

 



AÇILAR

 

Bildiğiniz gibi, daire yani Zodyak çemberi 360 derecedir. 12 eve bölünmüş her parça 30’ar derecelik alana ve açıya sahiptir. Evler arasında, gezegenlerin birbirlerine yaptığı açılar harita analizi için önem taşır.

BİRİNCİL AÇILAR: En güçlü açılardır. Kavuşum açısı (0 derece), Sekstil açı (60 derece), Kare açı (90 derece), Üçgen açı (120 derece), Karşıt açı (180 derece)

 

0 kavuşum: İki gezegenin üst üste gelmesiyle oluşur. 0-10 dereceye kadar açı payı (orb- cüsse, hacim) alınabilir. Bu açıda, iki gezegenin enerjisi birleşir, ortaya ortak bir enerji çıkar.  İki olumsuz gezegenin bir arada olması, daha öfkeli, daha olumsuz bir etkiye sebep olur. İki olumlu gezegenin bir arada olması, daha pozitif ve daha doğurgan bir etkiye neden olur.

Gezegenlerden biri iyi, diğer kötü ise; belirleyici olan, baskın olandır. Örneğin; Boğa Burcunda Mars ve Venüs bir arada. Agresyona meyilli Mars (Boğa’da zararda), sevmeye meyilli Venüs (Boğa’nın yöneticisi ve kendi evinde) Bu durumda Venüs, Mars’a baskındır.

Ya da Balık Burcunda Jüpiter ve Mars bir arada olsun. Jüpiter Balık’ta yücelimde ve bu sayede Mars’a nazaran iyi konumdadır. Jüpiter, Mars’ın olumsuz doğasını bir nebze olumluya çevirecektir.

İki gezegen arasındaki açı dizilimini, (yani nasıl telaffuz edileceğini )hızlı hareket eden gezegen belirler. Yani; Satürn ve Merkür kavuşmuşlar. Merkür, Satürn’e açı yapmış olur. Çünkü Merkür daha hızlı olan gezegendir. Merkür-Satürn açısı şeklinde ifade edilir. Ya da Mars ve Satürn kavuşumunda Mars- Satürn açısı şeklinde ifade edilir.(Satürn bir burçta 2-2,5 yıl kalır. Mars ise 2 ayda bir burç değiştirir.) Yavaş hareket eden gezegen genellikle, hızlı hareket eden gezegene baskın gelir. O bölgeyi uzun zamandır deneyimlediği için, daha fazla bilgi sahibidir.

Kavuşumda üç ve daha fazla gezegen bulunduğunda; Stelyum adını alır. Birleşik bir enerjiye sahiptir. Haritanın vurgu noktasıdır. Bulunduğu ev, sinyal gönderen bir evdir; söyleyecek sözü diğer evlerden fazladır. Stelyumlar; Merkür enerjisi barındırır. (İletişimle ilgili olduğu için)

Doğuştan gelen özellikleri, hayatı etkileyen huyları, eğilimleri, yetenekleri anlatır. Kavuşum açıları, yeni başlangıçlara işaret eder. Bu nedenle Koç Burcu enerjisinde ve Mars (Koç’un yöneticisi) anlamlarında olacaktır. (sadece 2 gezegen olduğunda, itici güce sahip olur)

Kavuşum ya da Stelyum açı; iyi / kötü olarak değerlendirilemez. Karşısında başka bir açı yoksa, yani karşıt açı almamışsa; subjektif bakış açısını gösterir. Dürtüsel davranır, çevresi ile ilgilenmeyen, başkalarının ne yaptığını fark etmeyen bir davranış ve düşünce yapısına işaret eder.

 

 

60 sekstil: 2 burç mesafe aralığını kapsar. 5 dereceye kadar açı payı alınabilir. Dairenin 6 parçaya bölünmesi ile oluşur. Venüs doğasındadır.

Örneğin Güneş 23 derece Yay’da ve Mars 27 derece Kova’da olsun. 7 derece (30-23=7) Yay’dan, 30 derece Oğlak’tan, 27 derece Kova’dan; toplam 64 derece olur ve sekstil açı yapar.

Çabayla, üstüne gitmeyle çalışan bir açıdır. Kişinin iradi çabasını anlatır. Farkındalık yaratan bir açıdır. Yine de kişi sahip olduğu yetenekleri, itici güçler sayesinde fark eder. Sanatçılarda bu açı sıkça görünür; ritm duygusu, müzisyenlik, dansçılık gibi etkiler verir. Harmoni yani uyum açısıdır.

Farklı ama uyumlu elementlerden oluşur. Ateş Burçları, Hava burçlarına açı yapar. Toprak Burçları, Su Burçlarına açı yapar.

 

90 kare: 3 burç mesafe aralığını kapsar. 8 dereceye kadar açı payı alınabilir.

Bu açıda; hem element farklı, hem de uyumsuzdur. Mars doğasındadır.

Rahat bir oluşum değildir; stres, insanı harekete zorlar. Tetikleyici gibidir. Çatışma, blokaj, set çekme gibi etkileri olur. Hareket alanını kısıtlar gibi gözükse de, büyümeye ve gelişmeye yardımcı olur. Gezegenlerin olumlu yönlerine yönlendirmeye zorlar. İki olumsuz gezegenin açısı, doğru kullanıldığında, o alanda ödüle dönüşür. Başarı, çok çaba ve çok çalışma ile gelir. Adeta her gün spor yapan birinin kaslarını güçlendirmesi ve ihtiyaç duyduğu anda, kaslarının gücünü tam kapasite kullanabilmesi gibidir. Çok çalışan, kazanır. Haritasında kare açısı olmayanlar, daha geç olgunlaşırlar.

Kişinin hayatındaki krizleri, çözümsüzlükleri, kafasına taktıklarını, takılıp kaldığını gösterir. Getirdiği sorunlarla kişisel gelişim sağlar.

 

 120 üçgen: 4 burç mesafe aralığını kapsar. 8 -9 dereceye kadar açı payı alınabilir.

Olumlu açıdır. Jüpiter doğasındadır. Baskıdan uzaktır, eğlencelidir.  Şifalandırıcı niteliktedir.  Üçgen etkisi yapan gezegenler, aynı elementi paylaşır. Birbirini destekler. Bu açı ile, doğal yeteneklerin tespiti yapılır. Kişinin rahatlıkla kazandığı yetenekleri, rahat ettiği alanları, çabasız önüne düşenleri anlatır. Zahmetsiz enerji transferini anlatır. Kolay elde edilenleri göstermesi nedeniyle, farkındalık oluşması adına zor bir açıdır. Kişi, olan biteni geç fark eder, geç olgunlaşır. Haritasında üçgen açısı, diğer açılara nazaran fazla olan kişiler; işin kolayına kaçmaya, uyanıklık yapmaya, kısa yollardan gitmeye meyillidir.

 

 

 180 zıt/karşıt: 6 burç mesafe aralığını kapsar. 8-10 dereceye kadar açı payı alınabilir.

Satürn doğasındadır. Karşıt burçlar, birbiri ile uyumlu elementlere sahiptir.  (Hava & Ateş) (Toprak & Su) açıları oluşur. Bu nedenle, esasında birbirini destekleyen hatta ihtiyaç duyan niteliktedir.  Kişinin hayatındaki çelişkileri, ikilik çıkarmayı, zıtlıkları, kutuplaşmayı, meydan okumaları anlatır. Empati yeteneği verir. İki (zıt) etmeni birden sağlamaya çalışır. Karşı tarafın yerine geçer, hayata bir de oradan bakarız bu açı ile. Genellikle ilişkilere ve ilişki içindeki karşıtlıklara işaret eder. Olayları tek yönlü değerlendirmemeyi, denge kurmanın önemini göstermesi nedeniyle önemli bir açıdır. Hayata bakışı değiştirir diyebiliriz.

Kadın haritasında Güneş – Satürn karşıt açısı; Satürnyen erkeklerle yani patron, müdür, yönetici, statü sahibi, matematikçi, inşaat sektöründe işveren, otorite sahibi, sıkıcı, kuralcı, bunaltıcı, yaş farkı bariz olan (görünüm ya da reel) erkeklerle ilişki kuracağını, evlenebileceğini gösterir.

Erkek haritasında Ay- Uranüs karşıt açısı varsa Uranüsyen tipte yani sıra dışı, marjinal, özgürlüğüne düşkün, bilim kadını, elektrik, elektronik işleriyle ilgili, kendisine özgün bir tazı olan kadınlara çekilecek ve belki evlenecektir.

 

 

0-90-120-180 derecelik açılar: 1. Sınıf açılardır. Yani etkileri çok barizdir. Kişilik ve psikoloji üzerinde ciddi şekilde söz sahibidirler. Diğer açılar, 2. Ve 3. Sınıf açı kategorisine girerler. Etkileri 1. sınıf kadar yoğun ve etkin değildir. Onlara nazaran daha silik kalırlar.


HUNİLERİNİZE VE IŞILTINIZA SAHİP ÇIKIN!




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

CUMHURİYETİMİZ 100 YAŞINDA!

  Ben, Cumhuriyetin içine doğdum! İçine doğduğun evin koşulları her ne ise, Herkesin o koşullarda yaşadığını düşünürsün. “Diğer türl...

ÇOK OKUNANLAR